فهرست مطالب

مجله علوم پزشکی پارس
سال دهم شماره 4 (پیاپی 22، زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/01/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مهدی ایرانمنش، فرهاد ایرانمنش، حامد صادقی صفحات 1-5
    مقدمه
    بیماری مولتیپل اسکلروزیس یکی از شایع ترین بیماری های مغز و اعصاب است. به نظر می رسد علاوه بر عوامل خطرساز شایع، عوامل دیگری از جمله املاح در پیشرفت یا سیر بالینی این بیماری موثر باشند. هدف از این مطالعه، ارزیابی سطح سرمی آهن، مس و روی در بیماران مبتلا به این بیماری و مقایسه با گروه کنترل بود.
    روش کار
    در این مطالعه، سطح سرمی آهن، مس و روی در 25 بیمار مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس اندازه گیری شد و با داده های مربوط به 25 فرد سالم که از نظر سنی و جنسی با آنان همسان سازی شده بودند مقایسه شد. داده های به دست آمده با کمک نرم افزار SPSS17 و آزمون های آماری تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این مطالعه 9 نفر در هر دو گروه بیماران و کنترل، مرد و بقیه زن بودند. میانگین سنی مردان 44/3± 28 سال و میانگین سنی زنان 55/2± 24 سال بود. میانگین سطح سرمی آهن گروه بیماران (67/34 ± 04/127) به طور معناداری بیش تر از گروه کنترل (81/33 ± 95/103) بود. میانگین سطح سرمی روی در گروه بیماران (114/2 ± 92/10) به طور معناداری کم تر از گروه کنترل (2/3 ± 05/14) بود. همچنین میانگین سطح سرمی مس در بیماران (56/19 ± 58/88) به طور معناداری کم تر از گروه کنترل (1/37 ± 37/110) بود.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد سطح سرمی آهن، مس و روی در بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس با افراد سالم متفاوت است
    کلیدواژگان: آهن، مس، روی، مولتیپل اسکلروزیس
  • مریم پورفرید، حجت الله کریمی جشنی، فرهنگ هوشمند صفحات 7-12
    مقدمه
    آلوئه ورا یا صبر زرد گیاهی پایا متعلق به خانواده سوسنیان است. برگ آلوئه ورا دارای خواص ضد میکروبی و ضد سرطانی می باشد و در درمان زخم ها و سوختگی موثر است. در این پژوهش تاثیر احتمالی عصاره گیاه آلوئه ورا بر هورمون های پروژسترون، استروژن وگنادوتروپین در رت ماده بررسی شد.
    روش کار
    در این مطالعه تجربی 40 سر رت ماده بالغ از نژاد ویستار با وزن متوسط 20±180 گرم به پنج گروه:کنترل، شاهد و گروه های تجربی 1 و 2 و 3 تقسیم شدند. گروه کنترل هیچ دارویی دریافت نکرد و گروه شاهد فقط 2 میلی لیتر آب مقطر و گروه های تجربی به ترتیب 50 و 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم وزن، عصاره هیدروالکلی گیاه آلوئه ورا به صورت خوراکی به مدت 10 روز (معادل دو چرخه جنسی) دریافت کردند. در پایان دوره، رت ها با اتر بیهوش شدند و خون گیری از بطن به عمل آمد. سپس سرم آن جدا و غلظت سرمی هورمون های استروژن، پروژسترون، لوتئینی و هورمون تحریک کننده فولیکولی با استفاده از روش رادیوایمونواسی اندازه گیری شدند. داده ها با استفاده از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میزان غلظت سرمی هورمون استروژن در گروه های تجربی 2 (100 میلی گرم) و 3 (200 میلی گرم) در مقایسه با گروه کنترل افزایش معناداری داشت (05/0>P)، ولی میزان غلظت سرمی هورمون پروژسترون، هورمون لوتئینی و هورمون تحریک کننده فولیکولی در گروه های تجربی نسبت به گروه کنترل تغییر معناداری نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل، احتمالا عصاره آلوئه ورا با دارا بودن ترکیبات فیتواستروژنی از جمله بتاسیتوسترول خاصیت استروژن زایی دارد و می تواند باعث افزایش میزان هورمون استروژن شود.
    کلیدواژگان: آلوئه ورا، استروژن، پروژسترون، گنادوتروپین، رت
  • سمیرا اسماعیلی، مهدی فخار، شعبان گوهردهی، قاسم جان بابایی، احسان احمدپور، رضا باستانی صفحات 13-18
    مقدمه
    بیماران مبتلا به سرطان، مستعد ابتلا به عفونت های شدید انگلی به ویژه عفونت استرونژیلوئیدس استرکورالیس هستند. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان فراوانی عفونت های انگلی با تاکید بر استرونژیلوئیدس استرکورالیس روی 139 بیمار مبتلا به انواع سرطان، بستری در بخش انکولوژی بیمارستان امام خمینی شهر ساری انجام شد.
    روش کار
    در این مطالعه از نوع توصیفی - مقطعی، نمونه های مدفوع 139 بیمار مبتلا به انواع سرطان جمع آوری شد. پس از تکمیل پرسش نامه، نمونه های اخذ شده از بیماران به روش های مستقیم، فرمالین- اتر مورد بررسی قرار گرفتند.
    یافته ها
    در این بررسی، از مجموع 139 بیمار مبتلا به سرطان، 75 نفر (9/53 درصد) مرد و بقیه زن بودند. پس از انجام آزمایش مدفوع، در مدفوع 2 نفر (43/1 درصد) لاروهای رابدیتیفرم استرونژیلوئیدس استرکورالیس مشاهده شد که هر دو نفر مبتلا به سرطان مالتیپل میلوما بودند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد در مناطق آندمیک قبل از شروع هر گونه کموتراپی در افراد مبتلا به انواع سرطان، به طور الزامی، آزمایش مدفوع سه نوبته با روش فرمالین- اتر برای شناسایی عفونت استرونژیلوئیدس استرکورالیس درخواست شود.
    کلیدواژگان: استرونژیلوئیدس استرکورالیس، سرطان، عفونت، سرطان مالتیپل میلوما
  • اعظم نامدار، شیوا بیگی زاده، صدیقه نجفی پور صفحات 19-27
    مقدمه
    امروزه کیفیت زندگی در بیماری های مزمن از جمله بیماری نارسایی کلیه به عنوان یک معیار مورد توجه در جهان پزشکی مطرح است. مطالعه حاضر با هدف تعیین کیفیت زندگی بیماران با نارسایی مزمن کلیوی تحت همودیالیز انجام شد.
    روش کار
    این مطالعه توصیفی- مقطعی روی 52 بیمار تحت همودیالیز در بیمارستان شهید مطهری جهرم به روش سرشماری در سال 1389 انجام شد. داده ها با استفاده از پرسش نامه ای شامل دو بخش اطلاعات جمعیت شناختی و اطلاعات پرسش نامه SF-36 به روش مصاحبه جمع-آوری و با کمک نرم افزار SPSS با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (میانگین، انحراف معیار، تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تی) تجزیه و تحلیل شدند. سطح معنی داری 05/ 0 در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    میانگین سنی بیماران مورد مطالعه 38/15 ± 48/56 بود. 2/46درصد آنان زن و بقیه مرد بودند. میانگین نمره کل کیفیت زندگی 80/15±38/50، با کم ترین امتیاز (90/27 ± 94/37) مربوط به بعد عملکرد جسمی و بیش ترین امتیاز (52/19 ± 51/61) مربوط به بعد سلامت روانی بود. بین میانگین نمره کل کیفیت زندگی و جنسیت، گروه سنی و وضعیت تاهل تفاوت معناداری مشاهده شد (001/0P=، 012/0P=، 026/0P=). بین میانگین نمره کل کیفیت زندگی و وضعیت اقتصادی، میزان تحصیلات، وضعیت اشتغال، بیماری های زمینه ای، تعداد فرزندان و طول مدت دیالیز تفاوت معناداری وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    یافته های این مطالعه نشان داد بیماری مزمن کلیوی و انجام همودیالیز باعث ایجاد تغییرات زیادی در ابعاد زندگی بیمار می شود. با شناخت عوامل تاثیرگذار روی کیفیت زندگی در این بیماران، اعضای خانواده و تیم درمانی می توانند در راستای ارائه برنامه های مراقبتی و حمایتی از این اطلاعات استفاده کرده و بیماران را در سازگاری با بیماری و بهبود کیفیت زندگی یاری نمایند.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، دیالیز، نارسایی، بیماری کلیه
  • محمد پوراحمدی، مریم باقری، حجت الله کریمی جشنی، حسین کارگر جهرمی، صفر زارعی صفحات 29-34
    مقدمه
    امروزه استفاده از فراورده های گیاهی به عنوان جانشین یا مکمل داروهای سنتزی ضد بارداری مطرح می باشد. گزارش هایی علمی در خصوص اثرات ضد استروژنی گزنه که سبب عقیمی در پستانداران می شود وجود دارد. این مطالعه به منظور تعیین اثر عصاره هیدروالکلی ریشه گزنه روی هورمون های گنادوتروپین و آندروژن در خون موش های صحرایی نر بالغ انجام گرفت.
    روش کار
    80 سر موش صحرایی نر بالغ به صورت تصادفی به هشت گروه ده تایی تقسیم شدند. برای تعیین دوز کشنده، عصاره گزنه، به سه گروه از موش ها مقادیر 300، 600 و 1000 میلی گرم بر حسب هر کیلوگرم وزن بدن به مدت 3 روز عصاره گزنه به صورت درون صفاقی تزریق شد. پس از تعیین دوز کشنده، از مابقی پنج گروه، یک گروه به عنوان گروه کنترل، یک گروه به عنوان گروه شاهد (شم) و سه گروه دیگر به عنوان گروه های تجربی یک تا سه در نظر گرفته شدند و روزانه به ترتیب 75، 150 و 300 میلی گرم بر حسب هر کیلوگرم وزن بدن، عصاره گزنه به مدت بیست روز به صورت درون صفاقی به آن ها تزریق شد. در روز بیست و یکم، خون گیری انجام و میزان هورمون لوتئینی (LH)، هورمون تحریک کننده فولیکولی(FSH) و تستوسترون سرم تعیین شد. سپس داده های بدست آمده تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین سطح پلاسمایی هورمون لوتئینی در گروه تجربی 3 در مقایسه با گروه کنترل افزایش معناداری داشته است (05/0 ≥ (P همچنین سطح تستوسترون در هر سه گروه تجربی در مقایسه با گروه کنترل افزایش پیدا کرده است. در حالی که سطح هورمون محرک فولیکولی در گروه های تجربی 2 و 3 کاهش و در گروه تجربی 1 افزایش یافته است. اما هیچ کدام معنادار نبودند.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که تجویز عصاره هیدروالکلی ریشه گیاه گزنه با دوز 300 میلی گرم بر حسب هر کیلوگرم وزن بدن، سبب افزایش قابل توجه سطح پلاسمایی هورمون لوتئینی می شود
    کلیدواژگان: گیاه گزنه، هورمون های جنسی، موش صحرایی
  • سوسن ترابی، لیلا شهریاری، راضیه زاهدی *، سمیرا رحمانیان، کرامت الله رحمانیان صفحات 35-41
    مقدمه
    خواب یکی از نیازهای اساسی انسان است. تحقیقات نشان داده است خواب با کیفیت ضعیف در رتبه سوم مشکلات سالمندان قرار دارد و یکی از موارد شایع شکایت و دلیل مراجعه سالمندان به پزشک است. هدف از این تحقیق، بررسی فراوانی اختلال خواب و چگونگی برخورد با آن در سالمندان می باشد.
    روش کار
    این مطالعه به روش مقطعی روی 360 نفر سالمند 60 سال به بالا با پرسش نامه خودساخته ساختار یافته و به روش مصاحبه انجام گرفت. داده ها پس از ورود به نرم افزار SPSS نسخه 5/11 با روش آمار توصیفی و استفاده از آزمون کای مربع و آزمون دقیق فیشر تحلیل شدند.
    یافته ها
    در این بررسی میانگین سنی افراد مورد مطالعه، 33/7 + 7/67 بود و 3/70 درصد افراد مشکل اختلال خواب و8/81 درصد از آن ها بی خوابی اولیه داشتند. اختلال خواب با وضعیت تاهل، جنسیت، محل سکونت، تحصیلات و اشتغال رابطه معناداری داشت. در این مطالعه، 5/94 درصد (239 نفر) از افراد با مشکل اختلال خواب، حداقل یکی از روش های غیر دارویی مقابله با بی خوابی و 5/7 درصد آن ها از روش های دارویی استفاده می کردند.
    نتیجه گیری
    با وجود استفاده اکثر سالمندان از حداقل یکی از روش های غیر دارویی مقابله با اختلال خواب، به دلیل عدم استفاده صحیح از این روش ها هنوز شیوع اختلال خواب بالا است. از این رو پیشنهاد می شود کارکنان بهداشتی تاکید بیش تری بر آموزش سالمندان در خصوص نحوه استفاده از روش های غیر دارویی داشته باشند.
    کلیدواژگان: اختلال خواب، سالمندان، بی خوابی
  • مرتضی پوراحمد، سارا فدایی، سید محمد کاظم تدین، حسن ضابطیان صفحات 43-48
    مقدمه
    امروزه اساتید به دنبال راهی برای یادگیری بهتر دانشجویان هستند و ابداع روش های مختلف آموزش نیز در همین راستا می باشد. یکی از روش های با سابقه طولانی که اساتید برای ارزیابی میزان یادگیری دانشجویان به کار می گیرند، برگزاری امتحان های کوچک (quiz) است. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر این گونه امتحان ها روی نمره درس دانشجویان رشته پزشکی دوره فیزیوپاتولوژی در دانشگاه علوم پزشکی جهرم انجام شده است.
    روش کار
    در مطالعه حاضر تاثیر دو روش آموزش، با امتحان کوچک و بدون امتحان کوچک روی 32 نفر از دانشجویان دوره فیزیوپاتولوژی مبحث بیماری های عفونی بررسی شد. دانشجویان به دو گروه تقسیم شدند. از گروه اول در هر جلسه، از مطالب گفته شده جلسه قبل امتحان کوچک گرفته شد و از گروه دوم هیچ امتحان کوچکی به عمل نیامد. در نهایت نمره نهایی دانشجویان دو گروه با کمک آزمون t زوجی با یک دیگر مقایسه شدند.
    یافته ها
    میانگین نمره نهایی دانشجویانی که در طول دوره از آن ها امتحان کوچک به عمل آمده بود برابر با 35/8 ± 12/78 و دانشجویانی که مورد امتحان کوچک قرار نگرفته بودند برابر با 05/13 ± 10/81 بود (11/0p=).
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که در درس عفونی انجام امتحان کوچک در طول دوره نتوانسته است روی نمره نهایی دانشجویان تاثیر داشته باشد و لازم است اثر این نوع امتحانات در مقاطع و رشته های دیگر بیش تر بررسی شود.
    کلیدواژگان: دانشجویان، ارزیابی، آموزش
  • اصغر نیک سرشت، شهرزاد فهرستی حقیقی، کاوس صلح جو، حسین کارگر جهرمی صفحات 49-54
    مقدمه
    دیابت یک اختلال متابولیکی است که به دنبال کاهش میزان ترشح انسولین حادث می شود. ورزش عامل مهمی در کنترل دیابت و موثر روی سیستم ایمنی است. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر تمرین با شدت بیشینه بر تعداد سلول های سیستم ایمنی خون محیطی در موش های صحرایی دیابتی شده بود.
    روش کار
    در این تحقیق تجربی 28 سر موش صحرایی ماده سفید، نژاد ویستار با میانگین وزنی 20 ±260 و سن 80 روز به طور تصادفی به چهار گروه هفت تایی گروه کنترل، دیابتی بدون تمرین، دیابتی با شوک الکتریکی و دیابتی تمرین کرده تقسیم شدند. پس از چهار هفته دویدن بر روی تردمیل، نمونه های خونی از گروه ها اخذ و برای تعیین تعداد سلول های سیستم ایمنی خون به آزمایشگاه ارسال شد.
    یافته ها
    در شمارش گلبول های سفید در گروه دیابتی تمرین کرده (گروه با فعالیت بیشینه) در مقایسه با گروه های کنترل و دیابتی تمرین نکرده، تعداد لنفوسیت ها افزایش (05/0P≤) و تعداد مونوسیت ها و نوتروفیل ها کاهش معناداری را نشان داد (05/0P≤). تعداد ائوزینوفیل ها در گروه دیابتی با فعالیت بیشینه در مقایسه با گروه دیابتی تمرین نکرده، کاهش داشت که در سطح 05/0P≥ معنادار نبود.
    نتیجه گیری
    نتایج این تحقیق نشان داد که تمرین بیشینه در موش های دیابتی باعث افزایش لنفوسیت ها و کاهش مونوسیت ها و نوتروفیل ها نسبت به گروه دیابتی تمرین نکرده می شود. در بین سلول های سیستم ایمنی موش های دیابتی تمرین کرده، بیش ترین فراوانی مشاهده شده مربوط به لنفوسیت ها و کم ترین فراوانی مربوط به ائوزینوفیل ها بود.
    کلیدواژگان: دیابت، ورزش، فعالیت بدنی، موش صحرایی
  • فاطمه امام قرشی، نسرین محمودی، مریم رودکی صفحات 55-59
    مقدمه
    افزایش بیلیروبین (هیپربیلیروبینمی) در نوزادان می تواند به علامت های عصبی منجر شود. این علامت ها گاهی خفیف و مبهم هستند و پیامدهای چون کاهش تغذیه و کم آبی نوزاد را به دنبال دارند. هدف از مطالعه حاضر بررسی شیوع نارسایی قبل کلیه در نوزادان مبتلا به افزایش بیلیروبین است.
    روش کار
    در مدت شش ماه، 199 نوزاد که تنها به علت بالابودن بیلیروبین سرم در بخش نوزادان بیمارستان استاد مطهری شهر شهرستان جهرم بستری شده بودند، مورد مطالعه قرار گرفتند. داده های مربوط به سن حاملگی، جنسیت، سن نوزاد، زمان بستری و سن شروع زردی نوزادان ثبت و نمونه خون آن ها برای تعیین مقدار اوره، کراتینین و بیلیروبین گرفته شد. شیوع نارسایی قبل کلیه تعیین و ارتباط آن با مقدار بیلیروبین سرم و فاکتورهای دیگر بررسی شد.
    یافته ها
    متوسط سن حاملگی نوزادان مورد مطالعه، 2/38 هفته بود. 7/58 درصد این نوزادان پسر و 9/10 درصد نارس بودند. متوسط سن شروع زردی و سن زمان بستری به ترتیب 9/2 ± 2/4 و 5/3 ± 1/6 روز محاسبه شد. متوسط مقدار بیلیروبین سرم در زمان بستری شدن 1/3 ± 5/17 میلی گرم درصد اندازه گیری شد. 7/10 درصد نوزادان نارسایی قبل کلیوی داشتند. ارتباط معناداری بین سن شروع زردی، سن بستری، مقدار بیلیروبین سرم و مقدار اوره خون وشیوع نارسای قبل کلیه مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    نوزادان مبتلا به افزایش بیلیروبین ممکن است علامت های خفیف و نامشخصی از جمله کم اشتهایی و کمبود آب بدن پیدا کنند. پیشنهاد می شود نوزادان با مقدار بیلیروبین بالا، به ویژه نوزادان با وزن کم تر، از نظر کم آبی و احتمال نارسایی قبل کلیه بررسی شوند.
    کلیدواژگان: ازوتمی، نوزادان، هیپربیلیروبینمی
  • سید ابراهیم حسینی، زهره تدین صفحات 61-68
    مقدمه
    اختلال اضطرابی یکی از شایع ترین اختلال های روان پزشکی است که به مراقبت های بهداشتی زیادی نیازمند است. در این پژوهش به مطالعه ی اثربخشی روش های دارودرمانی و تن آرامی در کاهش اضطراب و میزان اپی نفرین و نوراپی نفرین در بیماران با تشخیص اختلال اضطراب منتشر پرداخته شده است.
    روش کار
    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی روی 30 بیمار مبتلا به اختلال اضطراب منتشر است. بیماران به سه گروه 10 نفری شامل گروه تن آرامی، گروه دارودرمانی و گروه درمان ترکیبی تقسیم شدند. به منظور مقایسه، یک گروه 10 نفری از افراد سالم نیز به عنوان گروه کنترل انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل مقیاس اضطراب بک و شاخص ارزیابی اضطراب هامیلتون بود. همچنین برای اندازه گیری میزان اپی نفرین و نوراپی نفرین در بدن از سنجش میزان متانفرین و نورمتانفرین (متابولیت اپی نفرین و نوراپی نفرین) موجود در ادرار 24 ساعته استفاده شد. داده-های به دست آمده مورد تحلیل آماری قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج تحقیق نشان داد که روش های درمانی تن آرامی، دارودرمانی و ترکیبی در کاهش اضطراب و میزان اپی نفرین و نوراپی نفرین به طور معناداری موثر بوده، ولی تفاوت معناداری بین سه شیوه فوق مشاهده نشد. همچنین یک رابطه معناداری بین میزان اپی نفرین و نوراپی نفرین با اضطراب و بین روش های درمانی و کاهش میزان اپی نفرین و نوراپی نفرین مشاهده شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق، می توان نتیجه گرفت که روش های درمان تن آرامی، دارودرمانی و درمان ترکیبی باعث کاهش اضطراب و میزان اپی نفرین و نوراپی نفرین در بدن می شوند. بنابراین می توان در بسیاری از موارد به جای استفاده از داروهای ضد اضطراب که اثرات جانبی روی بدن دارند، از روش تن آرامی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اختلال اضطراب، اپی نفرین، نوراپی نفرین، تن آرامی، دارودرمان
|
  • M. Iranmanesh, F. Iranmanesh, H. Sadeghi Pages 1-5
    Introduction
    Multiple sclerosis (MS) is one of the most common neurologic disorders. It appears that in addition to the common risk factors، there may be other factors، such as serum level of trace elements، which affect the development or course of the disease. The aim of this study was to evaluate the serum levels of iron، zinc and copper in patients with MS and compare them with the control group.
    Materials And Methods
    In this study، serum levels of iron، zinc and copper were determined in 25 patients with MS and compared with those of 25 healthy individuals matched with age and sex. Data were analyzed in SPSS، version17 using statistical descriptive methods (mean- percentage، SD) and t-test
    Results
    In this study، there were 9 males in the case and control groups and the rest were female. The mean age of the patients was 28±3/44 years for men and 24±2. 55 years for women. Mean serum iron levels were significantly elevated in MS patients (127. 04±34. 67) compared to these levels in the control group (103/95±33/81). Mean serum zinc levels were significantly decreased in MS patients (10. 92±2. 114) as compared to these levels in the control group (14. 05±3. 2). Also، mean serum copper levels were significantly decreased in MS patients (88. 58±19. 56) compared to the levels in the control group (110/37±37/1).
    Conclusion
    The findings of this study show that serum levels of Iron، Zinc and Copper in patients with MS are different from those in normal population.
    Keywords: Iron, Zinc, Copper, Multiple Sclerosis
  • M. Poorfarid, H. Karimi Jashni, F. Houshmand Pages 7-12
    Introduction
    Aloe Vera or yellow Sabr is a durable plant belonging to Sousanian family. This plant has a strange potential to treat scars and burns. Aloe Vera leaf has antimicrobial and anticancer attributes. This study is designed to assess the probable effects of Aloe Vera sap on progesterone، estrogen and gonadotropin in female rats.
    Materials And Methods
    In this experimental study، 40 female rats with the mean weight of 180 ± 20 gr were divided into five groups of control، sham، and intervention groups 1، 2، and 3. The control group did not receive any drug. The sham group only received 2 ml distilled water. Intervention groups received 50، 100 and 200 mg/ kg hidroalcoholic extract of Aloe Vera during 10 days orally (equal to 2 sexual cycles). Finally، the rats were anesthetized using ether and blood samples were taken through their ventricles. Blood serum was extracted and the serum concentration of estrogen، progesterone، luteinizing hormone (LH) and follicle-stimulating hormone (FSH) was measured using immunoassay. Data were analyzed using one-way ANOVA.
    Results
    The mean serum level of estrogen was significantly higher in intervention groups 2 (100 mg) and 3 (200 mg) compared to the control group (P<0. 05). No significant difference was found between the intervention groups and control group for serum level of progesterone، LH and FSH.
    Conclusion
    Given these findings، the Aloe Vera sap may have favorable effects on estrogen synthesis due to its phytoestrogen components such as beta sitosterol، and can increase the estrogen level.
    Keywords: Aloe vera, Estrogen, Progesterone, Gonadotropins, Rat
  • S. Esmaeli, M. Fakhar, Sh Gohardehi, Q. Janbabaei, E. Ahmadpour, R. Bastani Pages 13-18
    Introduction
    Cancer patients are susceptible to severe parasitic infections particularly Strongyloides stercoralis (S. s) infection. Accordingly، this study aimed to determine the prevalence of parasitic infections with highlighting Strongyloides stercoralis infections in 139 cancer patients admitted to oncology ward of Imam Khomeini hospital of Sari during 2009.
    Material And Methods
    In this descriptive and cross-sectional study، fecal samples (n=139) were collected from different cancer patients. After completing the questionnaires، the samples were examined by direct smear and formalin ether sedimentation methods.
    Results
    In this study، of 139 patients with different types of cancer 53. 9 % (n=75) and 46. 1% (n=64) were male and female، respectively. In the stool exam، two cases (1. 4%) infected with Rhabditiform larvae of S. s were detected while both of them were affected with Multiple Myeloma cancer.
    Conclusion
    This study showed that in endemic areas، three times stool examination by formalin-ether technique for detecting Strongyloides stercoralis must be requested before chemotherapy in cancer patients.
    Keywords: Strongyloides stercoralis, Cancer, Infection, Multiple Myeloma
  • A. Namdar, Sh Beigizadeh, S. Najafipour Pages 19-27
    Introduction
    Measuring the quality of life in chronic diseases such as end stage renal disease (ESRD) today is considered as a favorite standard in the medical world. This study was conducted aiming at determining health- related quality of life in dialysis patients in Jahrom.
    Materials And Methods
    This is a cross-sectional descriptive study conducted on 52 patients under hemodialysis treatment referred to dialysis center in Motahari hospital of Jahrom city in the year 2010. Data were collected using a questionnaire including 2 parts: demographic variables and SF36. Descriptive and analytical statistics (Mean and Standard Deviation، in-depent t-test،One-Way ANOVA) were used to analyze the data in SPSS-15. Probability values less than 0. 05 were considered as significant.
    Result
    The results showed that the mean age of the study group was 56. 48± 15. 38. 46. 2% were female and 53. 8% male. The mean score of the quality of life (QOL) of the study patients was 50. 38±15. 80. The The lowest scores were recorded for physical functioning (37. 49±27. 90) and the the highest scores belonged to mental health (61. 51±19. 52). The results showed a significant difference between the mean of QOL and independent variables of age، marriage، and sex. (P=. 026، P=. 012، P=. 001). There was no significant difference between the mean of QOL and family income، educational level، background diseases، number of children، and duration of dialysis treatment.
    Conclusion
    The results showed large variations in the dimensions of life in end stage renal disease as the result of hemodialysis.، Family and health care team members can use factors influencing the patients’ quality of life in order to provide care and support programs for patients to help them cope with the illness and improve their quality of life.
    Keywords: Quality of Life, Renal Dialysis, Deficiency, Kidney Diseases
  • M. Pourahmadi, M. Bagheri, H. Karimi Jashni, H. Kargar Jahromi, S. Zarei Pages 29-34
    Introduction
    Nowadays using herbal products as an alternative or supplement to contraceptive synthetic drugs is common. There are reports of anti-estrogenic effects of nettle resulting in sterility in mammals. We asked if hydro-alcoholic extract of the nettle root (Urtica diocia) could alter serum concentrations of hormones; gandotropins and testosterone، in adult male rats.
    Materials And Methods
    80 adult male rats were randomly divided into 8 groups of 10. Three groups received 300، 600 and 1000 mg/ kg body weight of hydro-alcoholic extract of nettle root intraperitoneally for 3 days to lethal dose. In remaing groups، one as control، another as sham، and three others received 75، 150، 300 mg/kg body weight for 20 days. The rats were then sacrificed and FSH and LH serum concentrations were determined by ELISA.
    Results
    The nettle extract increased LH significantly (P<0. 05)، whereas the effect on FSH was variable and nonsignificant. The extract tended to increase testosterone serum concentration but did not reach significant level.
    Conclusion
    Hydro-alcoholic extract of nettle root has a positive effect on LH hormone at the dose of 300 mg/kg body weight.
    Keywords: Urtica dioica, Sex Hormones, Rat
  • S. Torabi, L. Shahriari, R. Zahedi, S. Rahmanian, K. Rahmanian Pages 35-41
    Introduction
    One of the basic needs of human is sleep. Research has shown that poor quality of sleep is the 3rd problem in the elderly people، being one of their most common complaints and reason to refer to doctors. The objective of this survey is to study the frequency of sleep disorder and how to deal with it.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was conducted on 360 people aged 60 or older، using a self-made structured questionnaire and interview. The data entered into SPSS، version 11. 5. Descriptive and analytical statistics such as Chi square and Fisher exact tests were used to analyze the data.
    Results
    In this survey، the mean age of the subjects was 67. 7±7. 33; 70. 3% suffered sleep disorder and 81. 81% of them had primary insomnia. Sleep disorder showed a significant relationship whit marital status، gender، residency، education and employment. In this survey، 94. 5% (239 men) that had sleep disorder used at least one of the non- pharmacological methods and7. 5 percent of them used pharmacological methods to cope with sleep disorders.
    Conclusion
    Considering the fact that most of the elderly people used one of the non-pharmacological methods to cope with sleep disorders but still the prevalence of sleep disorders is high، we can conclude that it can be the result of their inappropriate use. Therefore، we recommend that the health care staff should focus on educating the elderly people on how to use the non- pharmacological methods.
    Keywords: Sleep Disorders, Elderly, Insomnia
  • M. Pourahmad, S. Fadaei, Smk Tadayon, H. Zabetian Pages 43-48
    Introduction
    Today، every teacher applies some methods for better learning of students، so different educational methods have been invented. One of the traditional methods is quiz. In this method، the teacher asks some questions about the previous lesson in the beginning of the lecture. Therefore، the students are obliged to read the lectures during the course of their study. The present study is conducted to evaluate the effect of this method on the score of the final exam in students in physiopathology course، in Jahrom University of Medical Sciences.
    Materials And Methods
    In this self-control trial study، 32 students were enrolled. The lectures were divided into two groups: in the first group quizzes were done in the beginning of every lecture and in second group no quiz was done. At last، the mean scores of the final exam were compared between these two groups using t-test.
    Results
    The mean score of the final exam in the first group (with quiz) was 78. 12 ± 8. 35 and in second group (without quiz) it was 81. 10 ± 13. 05 (p=0. 11).
    Conclusion
    The results of this research showed that quizzes during the course of study have no effect on the final score of the students. For evaluation of this effect، more research is warranted
    Keywords: Student, Evaluation, Education
  • A. Nikseresht, Sh Fehresti Haghighi, K. Solhjoo, H. Kargar Jahromy Pages 49-54
    Introduction
    Diabetes is a metabolic disorder that can be followed by a decrease in insulin secretion. Exercise is an important factor in the control of diabetes and is also effective on the immune system. The purpose of this study was to investigate the effect of exercise intensity on the number of immune cells in the peripheral blood of diabetic rats.
    Materials And Methods
    In this experimental study، 28 white female Wistar rats with average weight of 260 ± 20 and age of 80 days were randomly divided into four groups with seven subjects: control، diabetic without exercise، diabetic with electric shock and diabetic with maximum exercise. After four weeks of running on a treadmill، the blood samples were collected and sent to the laboratory so as to determine the number of immune system cells in blood.
    Results
    White blood cell counts in diabetic rats with maximum exercise showed that the lymphocyte count was increased significantly (P≤0. 05) as compared with control and diabetic rats without exercise but the monocyte and neutrophil counts were decreased significantly (P≤0. 05). Also، the eosinophil counts in diabetic rats with maximum exercise did not decrease significantly (P≤0. 05) compared with diabetic rats without exercise.
    Conclusion
    The results showed an increase in the lymphocytes count and a decrease in the monocytes and neutrophil counts of diabetic rats with maximum exercise compared with diabetic rats without exercise; the most and the least frequent cells were lymphocytes and eosinophil، respectively in diabetic rats with maximum exercise
    Keywords: Diabetes Mellitus, Exercise, Physical Activity, Rats
  • F. Emamghorashi, N. Mahmoodi, M. Roodaki Pages 55-59
    Introduction
    Increased level of indirect bilirubin causes neurologic symptoms. Some of these symptoms may be subclinical starting with decreased feeding and dehydration. The aim of the present study was to evaluate the prevalence of prerenal azotemia in neonates with jaundice and determine its relationship with other variables.
    Materials And Methods
    In a cross-sectional study، 199 neonates admitted with hyperbilirubinemia were included. They had no other complaints. Data about gestational age، age at the onset of jaundice and age of admission were recorded. At the time of admission، blood samples for measurement of BUN، Cr، and bilirubin level were collected. Neonates with prerenal azotemia were detected. Correlation between azotemia، level of bilirubin and other variables was evaluated.
    Results
    Mean gestational age of the neonates in the present study was 38. 2 ± 1. 8 weeks. 58. 7% of them were male and 10. 9% were premature. Mean age at the onset of jaundice and age at the time of admission were 4. 2 ± 2. 9 and 6. 1 ± 3. 5 days، respectively. Mean bilirubin level at the time of admission was 17. 5 ± 3. 1 mg/dl. Based on BUN level at the time of admission، 10. 7% of the neonates had prerenal azotemia. There was a significant correlation between age at the onset of jaundice and age of admission، bilirubin level and BUN level and prevalence of azotemia.
    Conclusion
    Neonates with hyperbilirubinemia may have subclinical symptoms and low appetite causing dehydration. We suggest evaluating the neonates with high bilirubin level for hydration status and possibility of prerenal azotemia especially in younger neonates.
    Keywords: Azotemia, Neonates, Hyperbilirubinemia
  • E. Hosseini, Z. Tadayon Pages 61-68
    Introduction
    Anxiety disorders are the most common psychiatric diseases in need of allocating high levels of health care services. This study aims to compare the effectiveness of drug therapy and relaxation on anxiety reduction and epinephrine and norepinephrine levels in patients with generalized anxiety disorder.
    Materials And Methods
    This study was conducted on 30 patients with generalized anxiety disorder. Participants were divided into three groups consisting of 10 patients and categorized as relaxation، drug therapy and combination therapy groups. Furthermore، another group involving 10 healthy individuals was formed as the control group. Instruments included Beck Anxiety and Depression Inventory and Hamilton’s Rating Scale. To measure the levels of epinephrine and norepinephrine in the body، a 24-hour urine test was performed. Data were analyzed through Pearson correlation test، paired t-test، one-way-ANOVA and Tukey test.
    Results
    The results showed that relaxation therapy، drug therapy and combination therapy are significantly effective in reducing anxiety levels. But there were not significant differences between the three methods. In addition، there was a significant relationship between levels of epinephrine and norepinephrine and anxiety، and between treatment methods and reduction in the amount of epinephrine and norepinephrine.
    Conclusion
    The results indicated that methods of relaxation and drug therapy and combination of them are effective on reduction of anxiety and epinephrine and norepinephrine levels in the body. So، relaxation can be used instead of anti-anxiety drugs having side effects on the body.
    Keywords: Anxiety Disorder, Epinephrine, Norepinephrine, Relaxation, Drug Therapy